Je kan overal aan bosbaden doen. Ik koos voor het Geografisch Arboretum van Tervuren vlakij het Afrika Museum. Misschien kwamen mijn Rwandese roots toch bovendrijven.

Ik had het geluk om samen met Boswachter Wilfried Emmerechts het arboretum voor de eerste keer te ontdekken. Hij nam zo’n 15 jaar geleden de fakkel over. Het arboretum was jaren wat aan zijn lot overgelaten. Samen met zijn team inventariseerde alle boomsoorten en zorgde hij ervoor dat het arboretum terug toegankelijk werd. Als een echte pionier startte hij terug van nul. Het is bewonderenswaardig als je weet dat zijn werk pas over jaren in volle glorie te zien zal zijn. Want dat moet je er voor over hebben als je met de natuur werkt. Snel is niet aan de orde want een boom heeft tijd nodig om te groeien.

Het domein is in handen van de Koninklijke Schenking Tervuren en is wereldvermaard. Het rijke kapijcinenbos is ingebed in het Zoniënwoud. Het is zo’n 100 jaar geleden aangelegd als experiment om te zien welke boomsoorten van het Noordelijk halfrond het in onze contreiën goed zouden doen.
De bomen zijn aangelegd in verschillende regio’s. Je kan dus eigenlijk een reis rond de wereld maken.

Het is een eer om met zo’n gepassioneerd iemand door het Arboretum te trekken. Maar tegelijkertijd doet het je ook beseffen hoe kwetsbaar de natuur is. Er is veel sterfte en ook hier durven we bijna het woord ‘klimaatverandering’ niet in de mond te nemen. Maar de effecten zijn wel zeer tastbaar. Er wordt gretig gewerkt om de dode bomen te vervangen. Dat is jammer genoeg niet zo eenvoudig. Bomen hebben licht nodig om te groeien en tussen volwassen bomen jonge nieuwe bomen aanplanten is geen garantie voor succes. De collectie is trouwens zo uniek dat er dikwijls in het buitenland moet worden gezocht naar de juiste exemplaren. Een werk van jaren. Het besef bij Wilfried dat hij zijn geesteskind nu hij de pensioenleeftijd nadert gehavend zal moeten achterlaten doet pijn.

Wist je dat mensen die een echte connectie hebben met de natuur ook beter voor de natuur zorgen. Meer dan ooit een reden om aan bosbaden te doen. Want we hebben verandering nodig.

Het boek

Nog niet zo lang geleden kwam er een nieuw boek uit over het Geografisch Arboretum van Tervuren. Een prachtig naslagwerk dat niet alleen gaat over de rijke geschiedenis van dit ‘levend museum’ maar ook inspireert om nog anders naar deze geweldige plek te kijken. De auteurs en arboretumbeheerders Patrick Huvenne, Kevin Knevels en Wilfried Emmerechts delen hun kennis én passie: ze leiden ons binnen in de rijke variatie aan bossen in Amerika, Europa en Azië, in het gespecialiseerde beheer van zo’n levende collectie en in uitdagingen van duurzaam bosbeheer onder invloed van de klimaatverandering.

Arboretum Tervuren

Een prachtig naslagwerk voor wie zich nog meer wil verdiepen.

Praktische informatie:

310 p. – Hard Cover – Formaat: 23 x 28 cm – Volledig in kleur – Vele kaarten, grafieken en schitterende foto’s. Het boek is te verkrijgen in het Nederlands, Engels, Frans en Duits

Prijs: 40 € – verzendkosten binnenland: 5 € – verzendkosten buitenland: 15€

Om een exemplaar van het boek bestellen, schrijft u het bedrag van 40 € plus verzendkosten over op rekeningnummer BE54 0000 0173 6397 (BPOTBEB1) van de Koninklijke Schenking en stuurt u een mail met vermelding van uw naam, adres en de gewenste taal naar: info@arboretum-tervuren.be. Als u het betalingsbewijs meestuurt, kunt u rekenen op een snelle levering.

Mits contante betaling kan het boek ook ter plaatse worden afgehaald. Wil je het graag meenemen na een bosbad? Laat dan iets weten dan doe ik het nodige.

Het Geografisch Arboretum van Tervuren is ook met een vrijwilligersvereniging gestart. Misshien een tip voor iemand die graag zijn steentje bijdraagt. Meer info op de website.

Wil je meer weten over de locatie? Kijk dan hier even.